Bulvių ir grybų apkepas (gratin)

Vienas iš daugelio patiekalų, kurių išmokė draugas. Tai labiau lietuviškas gratin nei prancūziškas, bet tuo dar skanesnis. Šį kartą bulvių ir grybų apkepą kepiau ta proga, kad nusipirkau V formos pjaustyklę. Bulves supjausčiau vienodo storio riekelėmis per kokias 1 min ir 10 sekundžių. Nuostabus daiktas!

  • 500-600 g bulvių, supjaustytų riekelėmis (apie 4 mm)
  • 150 g puskiečio ar kieto geltono sūrio, tarkuoto
  • 2 svogūnai, stambiai pjaustyti
  • 300 g kepintų grybų (labiausiai tinka švieži ar marinuoti lakštiniai grybai, pvz., vokietukai, pievagrybiai)
  • 80 g šalto rūkymo lašinių, pjaustytų gabaliukais
  • pieno
  • druskos, pipirų, krapų

Gaminimas:

  1. Į keptuvę dedame lašinius. Kai jie paspirgsta, sumetame svogūnus ir kepame, kol jie pagels. Suberiame jau kepintus grybus (juos geriau apkepinti prieš tai, vienus, labai skanu kepinti sviesto ir aliejaus mišinio, nebent naudojami marinuoti – tada iš anksto kepinti nereikia). Į masę dedame druskos, pipirų.
  2. Kepimo formos apačią patepam sviestu ar aliejumi ir dedame sluoksnį bulvių. Užbarstome druskos, pipirų, džiovintų krapų ir dedame šiek tiek svogūnų ir grybų masės. Taip sluoksniuojame, kol sudedam visas bulves ir grybų masę, ant viršaus suberiame tarkuotą sūrį. Įpilame normalaus riebumo pieno, jis turi apsemti maždaug trečdalį-pusę apkepo (mažiau pieno, jei grybai šlapesni).
  3. Uždengiame dangčiu ar folija ir kišame formą į 220 °C orkaitę. Kepame 30 min, po to atidengiame ir kepame dar apie 15 min. Ar apkepas iškepęs, tikriname peiliu panašiai kaip verdant bulves.

P. S. Man gaunasi 3-4 bulvių sluoksniai. Daugiau jų daryti nerekomenduoju, nes apkepas ilgai keps. Jei norite pasidaryti daug, imkite didelę kepimo formą.

bulvių ir grybų apkepas

 

Parašykite komentarą